kolektyvaikolektyvaikolektyvaikolektyvaikolektyvaikolektyvai
Žemaičių g. 14,  LT- 84143 Joniškis,
Tel. (8 426) 53475, faks. (8 426) 53475,
El. paštas:  jkckultura@gmail.com
Direktorė: Gerda Norušaitienė
bendraamziai     ziburys

Iškilmingai švęstas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis


2018, vasario19

   Vasario 16-ąją Joniškis traukė akį Kultūros centro organizuotos pilietiškumo akcijos „Laisvės skrydis“ tautinės vėliavos spalvų paukščiais. Prieš pusiaudienį prie Nepriklausomybės paminklo vykusiame Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjime skambėjo „Tautinė giesmė“, į dangų kilo trispalvė. Įspūdingu jaunimo liaudiškų šokių kolektyvo „Ratilis“ šokiu su didžiule plasdančia tautos vėliava palydėtas atminimo ugnies įžiebimas. Skambėjo Kultūros centro kolektyvų „Jievarėlė“ bei „ETC“ dainavimo studijos atlikėjų dainos. Miestelėnus pasveikino tautiniais kostiumais vilkintys Joniškio rajono valdžios atstovai. Paminklo papėdė  pražydo miesto įstaigų, organizacijų, partijų atneštomis gėlėmis. Po minėjimo visi dalyviai skubėjo į Joniškio Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčią, į vykstančias šv. Mišias, po kurių miestelėnai gėrėjosi bažnyčios varpų skambesiu ir neįprastu reginiu – iškeltomis vėliavomis ant bažnyčios bokšto. Bažnyčios varpų skambesio sąšauka vyko visoje Lietuvoje vienodu laiku.
  Popiet iškilmės pratęstos Joniškio baltojoje sinagogoje, kur vyko Joniškio r. savivaldybės apdovanojimų – Mykolo Arkangelo statulėlių teikimo ceremonija, įvairių su Joniškiu bendradarbiaujančių užsienio savivaldybių bei miestų delegacijų sveikinimai. Šventę daina pradėjo Kultūros centro solistė Jolanta Rapečkaitė-Gižienė ir pučiamųjų orkestras „Tonas“.  Per Kultūros centro liaudiškų šokių ansamblio „Jievaras“ tautinių juostų arką į sceną iškilmingai įneštos Mykolo Arkangelo statulėlės. Rajono vadovai statulėles už Joniškio vardo garsinimą ir visuomeninę veiklą įteikė  Stefanijai Skirmantienei ir Romualdui Franckaičiui. Savivaldybės meras Gediminas Čepulis Garbės ženklu apdovanojo ir Vincą Franckaitį už Joniškio vardo garsinimą, patriotizmą, paramą mokyklai, aktyvią sportinę ir visuomeninę veiklą. Atsiimdami apdovanojimus nominantai atsidėkojo gražiomis sveikinimo kalbomis. Sveikinimo žodį tarė LR Seimo narys Vitalijus Gailius, linkėdamas išlikti tikrais savo valstybės piliečiais. „Rotary“ klubas ir vietos verslininkai prisidėjo prie paramos Ukrainai, padovanodami dviejų greitosios pagalbos automobilių raktelius. Šventėje netrūko sveikinimų iš Duobelės, Aucės, Jelgavos, Estijos delegacijų. Po apdovanojimų ceremonijos šventinį minėjimą tęsė vokalinio vyrų ansamblio „Quorum“ koncertas.
     Temstant miestelėnai pakviesti į dar vieną renginį, vykusį miesto centre – instaliacijos „Laisvės paukštė“ įžiebimą bei ilgiausios tautinės vėliavos, pavadintos Vienybės vardu, išskleidimą.
   Instaliacija „Laisvės paukštė“, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui, vainikavo Joniškio kultūros centro inicijuotą pilietiškumo ir kūrybinės bendrystės akciją „Laisvės skrydis“, į kurią įsijungė daugelis Joniškio rajono (ir ne tik) įstaigų, organizacijų, gyventojų. Šviesos instaliacijos kūrėjos „M4 artists” (Vilnius) šviesos meno dizainerės Kotryna Čalkaitė ir Jurga Marcinauskaitė savo kūriniu „Laisvės paukštė“ pakvietė pajusti vienybę su savo tauta ir valstybe, tarpusavio bendrystę ir artumą, pasidžiaugti tautos pasiekimais ir turima laisve. Instaliacija „Laisvės paukštė” buvo sukomponuota iš 100 atskirų stilizuotų paukštelių, kurie tarsi sklendė dangumi vieningame skrydyje. Baltų paukščių, įprasminančių laisvę apskritai, būrį apšvietė Lietuvos tautinės vėliavos spalvos. Sukurtas vientiso tautinės vėliavos plazdėjimą primenančio skrydžio vaizdas simbolizavo ne tik laisvę, bendrystę, veržlumą ir tikėjimą ateitimi, bet ir priklausymą tautai, lietuvišką tapatybę.  „Laisvės paukštė“ Joniškio Miesto a. buvo įkurdinta vasario 13−14 dienomis ir sklandė čia visą mėnesį, džiugindama miestelėnus bei miesto svečius.
     Miesto aikštėje įžiebus šviesos instaliaciją "Laisvės paukštė", joniškiečiai pakviesti čia pat išskleisti nuo 2011 m. po Lietuvą ir pasaulį keliaujančią didžiulę tautinę vėliavą, pavadintą Vienybės vardu. Šios idėjos autorius – režisierius Erikas Druskinas, kuris kartu su jaunimo savanoriais 2011 metais minint sausio 13-osios įvykių dvidešimtmetį pasiuvo tuo metu ilgiausią 200 metrų vėliavą (vėliau ji pailginta iki 1200 metrų). Joniškiečiai išskleidė dalį šios vėliavos - 50 metrų.
      Ir šiame renginyje netrūko dainų, sveikinimų bei geros nuotaikos švenčiant visai tautai svarbią sukaktį.

Nuotraukos
       
       




























KALENDORIUS
ARCHYVAS
NUORODOS