kolektyvaikolektyvaikolektyvaikolektyvaikolektyvaikolektyvai
Žemaičių g. 14,  LT- 84143 Joniškis,
Tel. (8 426) 53475, faks. (8 426) 53475,
El. paštas:  jkultura@kmd.lt
Direktorė: Gerda Norušaitienė
bendraamziai     ziburys

Tęsiama dvidešimtmetė tautodailininkų tapybos parodų tradicija


2012, balandžio 12
 
  Balandžio 13 d. 17 val. Joniškio kultūros centre atidaroma 17-oji respublikinė tautodailininkų tapybos darbų paroda Adomo Varno premijai laimėti.
Atidarydami jau 17-ąją tautodailininkų  tapybos darbų parodą, didžiuojamės, kad prieš dvidešimt metų šviesaus atminimo režisierės Vandos Šalkauskienės iniciatyva, atkaklumu  ir nemenkomis kūrybinėmis bei organizacinėmis  pastangomis buvo taip gražiai atgaivintas ir įprasmintas kraštiečio dailininko  Adomo Varno  atminimas, davęs pradžią respublikinės reikšmės tautodailės kultūros reiškiniui.
1992-aisiais čia, Joniškio kultūros centre, įvyko pirmoji respublikinė tautodailininkų tapybos darbų paroda, kurios autoriai savo darbais tęsė Adomo Varno pradėtą kelią – skleisti tautos gyvybingumą liaudiškosios tapybos tradicija. Tuomet darbų autorių būta vos 17, po dvidešimties metų į Joniškį savo darbus atvyksta eksponuoti arti septyniasdešimties autorių iš visos Lietuvos.
Džiugu prisiminti, kad Adomo Varno premijai laimėti skirtose parodose per  dvidešimtmetį dalyvavo ir dalyvauja  770 autorių. Dvidešimt vienas jų jau yra tapęs Adomo Varno premijos laureatais.
Šiųmetinė respublikinė tautodailininkų tapybos paroda vienija 61 autoriaus darbus iš 12 šalies miestų ar rajonų – Druskininkų, Varėnos, Alytaus, Utenos, Vilniaus, Kauno, Pakruojo, Biržų, Telšių, Mažeikių, Plungės ir Joniškio. Tradiciškai daugiausiai autorių, net 19, dalyvauja iš Kauno. Darbus parodoje eksponuoja ir keturi autoriai praeityje jau tapę Adomo Varno premijos laureatais. Tai Kęstutis Preidžius iš Biržų, Nijolė Būrienė iš Kauno, Regina Juodžbalienė ir Dalia Žalimienė iš Kauno rajono, tautodailės studijos „Piliuona“.
    Kaip ir kasmet, taip ir šiemet, parodoje dalyvauja keturi mūsų krašto atstovai: Virginija Kutkienė, Vida Peleniuvienė, Dalia Sutkuvienė ir kraštietis iš Kauno, tačiau save pristatantis nuo Joniškio, Viktoras Žilinskas.
    Paroda bus eksponuojama mėnesį. Per tą laiką parodos lankytojai tradiciškai balsuodami rinks žiūrovų simpatijų autorių, kuriam Joniškio kultūros centras įsteigė specialų prizą. Adomo Varno premijos laureatą išrinks autoritetinga komisija, kuriai vadovaus Lietuvos tautodailininkų sąjungos vadovas Jonas Rudzinskas.
Tad gegužės 12 d. 13 val. kviečiame visus į koncertų salę, kur sugužės parodos darbų autoriai, jų bičiuliai, vietos ir visos šalies tautodailės tapybos mylėtojai. Čia vyks iškilmingas parodos uždarymas ir Adomo Varno premijos laureato apdovanojimo ceremonija, kurią vainikuos folkloro grupės „Žalvarinis“ koncertas. Kviečiame aplankyti parodą.




Dalytis







ARCHYVAS
NUORODOS